śląskie – 2009/2010

PLEBISCYT EURO-POWIAT WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE 2009/2010

1 kwiecień 2010

W studiu koncertowym Polskiego Radia Katowice rozstrzygnięty został, organizowany po raz pierwszy w województwie śląskim, Plebiscyt Euro-Gmina, Euro-Powiat. Gala zorganizowana została pod patronatem Wojewody Śląskiego Zygmunta Łukaszczyka oraz Marszałka Województwa Śląskiego Adama Matusiewicza. Tym razem do rywalizacji wystartowało ponad 30 samorządów, które zgodnie z regulaminem musiały przedstawić szczegółowe opisy działalności z zakresu różnych dziedzin życia publicznego: od inwestycji poprawiających infrastrukturę, przez organizację służby zdrowia, edukacji oraz sportu aż do promocji oraz oferty turystycznej. Kapituła w składzie: prof. Andrzej Stanisław Barczak – ekonomista, Jan Witkowski – wiceprezes Katowickiej Izby Rzemieślniczej, Jacek Filus – Redaktor Naczelny Polskiego Radia Katowice, Dawid Pasek – dyrektor gabinetu marszałka województwa oraz przedstawiciel wojewody śląskiego – Elżbieta Sołtysek. Po trwającej ponad 3 godziny analizie nadesłanych materiałów przyznano tytuły, które prezentujemy poniżej. Wszyscy nagrodzeni otrzymali specjalne certyfikaty upoważniające ich do używania znaku Euro-Powiat, który jest potwierdzeniem, że nagrodzeni spełniają najwyższe standardy wymagane w krajach Unii Europejskiej.

Laureaci plebiscytu EURO-POWIAT województwa śląskiego 2009/2010

1.POWIAT BIELSKI – POWIAT ROKU;
2.CZESŁAW GLUZA, POWIAT CIESZYŃSKI – STAROSTA ROKU;
3.POWIAT CZĘSTOCHOWSKI – WYRÓŻNIENIE SPECJALNE NAJBARDZIEJ PRZYJAZNY URZĄD;
4.RYSZARD MACH – WYRÓZNIENIE SPECJALNE ZA WKŁAD W ROZWÓJ SAMORZĄDÓW POWIATOWYCH WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO;
5.POWIAT ZAWIERCIAŃSKI – LIDER EKOLOGII;
6.POWIAT TARNOGÓRSKI – LIDER PROMOCJI;